Friday, 27 April 2012

HOT FM PAGI: Pemandu Teksi VS Penumpang




Cakap pasal pemandu teksi ni dah macam macam ragam yang me jumpa, sebab masa me duduk Vista angkasa dan sebelum pakai kereta dulu.. Me akan naik teksi untuk menghala ke office..


Ade yang sangat baik, muka garang, cekik darah, macam macalah.. Tapi yang paling me ingat sorang pak cik tu, Ya Allah baiknya rasa cam dia tu Ayah plak.. padahal baru kenal tapi disebabkan perwatakan dia tu..sampai x sedar dah sampai kat office.. pastu bab bayaran plak sangat2 berpuas hati, siap bagi diskaun lagi.. 


Tapi nak marah pun ade bila dapat Pemandu teksi yang cekik darah, saje je bawak keta slow2 dan sengaja nak cari jalan yang jauh.. Tapi kebiasaanya me yang tunjuk arah kat pemandu teksi tu.. sebab kalau tak dia lalu laluan yang jauh.. 


Tapi x semuanya pemandu teksi macam tu.. Kekadang tu kesian plak tengok diorang, Kita bayar tak seberapa.. Pastu dengan mana nak cari penumpang lagi, mana nak bayar sewa teksi lagi.. YA Allah kita kena bersyukur sangat dengan keja yang kita ade..  


Korang plak macam mana?? Mesti ade pengalaman dengan pemandu teksi kan.. Cuba cita sikit.. ;)



Salam sayang,
NURUL


 p/s: esok nak mengahala ke Tasik Chini,
kenduri kawen blogger Cik May & Wan



25 comments:

  1. supersonic commentator from shakiddo.com

    ReplyDelete
  2. errmmm.. setakat ni kid naik okay aje.. cuma sekali pernah kid tak bayar masa turun teksi.. hahahaa. (masa nakal remaja dulu) adess... tobat dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkkkkkkkk..nakal nye kid ni...aippppppppppp kaasi rotan sikit

      Delete
    2. KID: Nakal ek KID zaman dulu.. hehehe

      Delete
  3. betul tu.. syukur dgn keje yg ada skang ni.. alhamdulillah setakat ni xde jumpa pmandu teksi yg cekik darah.. sbb x slalu sgt naik teksi.. hehe

    ReplyDelete
  4. pernah kene xsampai 2 km dia dah charge sampai belas ringgit..huhuhu..mak Jay pun tekejut..tersgtlah mahal..

    ReplyDelete
  5. makcik diah pemandu teksi..hebat kan..die pernah kena rompak tau dgn penumpang..huhu..kdg kesian dgn pemandu2 teksi ni..tp geram dengan yg perangai tah hape2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yang takut kan.. kita baik ade plak yg ambik kesempatan.. eeeii macam2 org zaman sekarang ni..

      Delete
  6. Sudah lama tidak mengunakan perkhidmatan teksi kecuali ke KLI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah dgn nurul.. dah lama x naik teksi..

      Delete
  7. muja tak de la pengalaman banyak dengan teksi,, dengan prebet ada,, gatal,, nak sentuh2,, nasib baikla sempat sampai ke sekolah dengan selamat,, sejak tu tak dok depan dah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu paling takut.. dapat pemandu gatal.. mintak simpang..

      Delete
  8. dekat KJ ni , dulu akak naik teksi nak ke lrt taman bahagia...dia ikut laluan jem gile....patut rm3 je.jd rm7....eeeee gedik...pastu skrang dah tahu kalau ke lrt kelana jaya ada short cut, so tunjuk jalan kat teksi tu...diorg sbnrnye tahu je jalan tu tp saja bawak jauh2...eeeeee.....kan bgs beri kejesama......

    tp ada satu pakcik teksi ni, baik sgt....dia baru kot.sbb ada kawan kat sebelah. then dia mcm baru nak kenal pasti jalan2 di situ....last2 dia kasi free je...fuhhh...tp kawn yg sebelah tu suh byr.tp last2 kawan dia kata...TAK PAYAH...baik nye >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. benci kan kalau orang yang suka ambik kesempatan.. Tapi kalau dapat yang baik.. rasa bersyukur sangat kan..

      Delete
  9. dah lama juga xnaik teksi bandar. pemandu teksi pun manusia juga, macam kerenah ada kot, cuma rasanya majoritinya elok2 sbb diaorang mesti ada kursus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. X semua pemandu teksi teruk.. tapi tulah org cakap.. kerana nila setitik hbs rosak susu sebelanga..

      Delete
  10. ade dua tiga orang yang suka bercerita pasal isu semasa....tak kurang jugak buat part time business insuran la...printing laaa... paling besh ada sorang driver siap kasi diskaun lagi...tapi abg man bayar full gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ade jugak org pemandu teksi wat bisness ngan kita..

      Kita kesian kan kat diorang.. kalau dia nak bagi diskaun..

      Delete
  11. da lama sangat tak naik teksi ni...hee..paling tak best kalau teksi yg tak guna meter ni..sedap2 je letak harga..da masa tu mmg ada teksi je..bas semua takde..terpaksa jugak la naik..lepas tu da takmo naik teksi da...huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yang tak pakai meter tu takut.. takut dia mencekik.. X pasal2 nak kena bayar mahal..

      Delete
  12. oh ada masa tu nak fly so bw luggage kan then dia suruh taruk kt bonet..alah kak sha bukan nak naik taxi lama2 nak p setsen LRT je kot dari rumah, dlm 7-8 minit je kot. tapi takpe letak lah jugak dlm bonet then masa nak byr terus dia charge rm3 extra utk luggage dlm bonet.

    hampeh...kak sha mmg nak masuk luggage tu kat seat penumpang sbb muat je 1 luggage dekat seat belakang tu, sebelah kak sha...

    sabar je lah nasih baik fikir kak sha nak jln jauh mlm tu malas nak gaduh2...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smapai sekali dia nak charge teruk betullah.. same je kot letak dalam bonet kereta pun.. Hai.. macam2 rupanya ragam pemandu teksi ni..

      Delete