Thursday, 19 April 2012

Misi Pertama Berjaya



Kita patut Bangga dengan diri sendiri!!!


Sudah semestinya.. Kita kena bangga dengan diri sendiri..Apabila "something" yang kita nak buat beroleh kejayaan..Al contohnya..Me dah lama nak buat spaghetti.. Dok kat KL dan rumah baru yang me duduk sekarang tak macam rumah yang me stay ngan Tom.. Kalau dulu Tom memasak, me yang kemas rumah..Sekarang Rumah yang me stay tu masing masing buat hal sendiri.. sangat boring.. Balik keje masing2 asyik berkurung dalam bilik jer..Me apa lagi dah tgk orang berkurung, me pun samalah berkurung.. Baik online lagi baik.. 


Jadi kesempatan yang ada dan ditambah plak me dok kat kampung, me cakap kat Ma nak buat spaghetti, selepas bawak ma pergi klinik, me & adik g lah cari bahan bahan nya.. Frust betul x de daging cincang.. Jadinya beli lah daging burger sebagai pengganti..




Bahan bahanya:- Daging burger, Sos Prego & Spaghetti + Bawang merah & putih untuk tumisan


Malu tau nak cita pengalaman pertama ni.. Korang nak tahu tak?? tang sos dia dah lulus.. dah siap semua.. siap rasa lagi.. Fuuhh memang sedaplah.. (bangga diri)..  Tapi tang spaghetti tu, me taulah kena rebus dulu dengan air panas.. dalam 5 minit camtu me cakap napa tak kembang2 ni.. kenyal semacam jer.. Sekali tengok kat plastik tu.. tengok arahan dia rebus selama 15 minit.. addoooiii.. Moral of the story.. Lain kali baca arahan dulu ok.. Sib baik adik x bising.. lama sangat masak.. :)



Jeng.. jeng..jeng..Inilah dia spaghetti hasil air tangan sendiri.. Nasib baik no komen dari family.. cuma ayah je cakap kalau ade sayur + udang lagi sedap.. 



Tapi me frust sikit.. sebab kalau pakai daging cincang mesti lagi sedap.. daging burger kurang rasa daging lah, x pa lain kali kita cuba lagi..:)


Salam sayang, 
NURUL



55 comments:

  1. perghhh... lapar lak tgk pagi2 nie.. nk rasa cik nurul puye masakan :)

    ReplyDelete
  2. lama da tak masak spaghetti sendiri ni...kalau guna daging cincang lagi best..:D

    ReplyDelete
  3. akak , tak nak share macam mana spagethi ini dibuat ker ? ?
    Nurrul dah lama nak makan spagethi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh nak tahu ker.. nanti akak buat entry k.. Hehehe malunyer..

      Delete
  4. dah lame tak masak spaghetti ni..mmg kalau ada daging cincang lagi mantap..sebab daging burger ni lebih lemak dari isi daging tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Jay.. Rasa sia kurang sikit lah.. Kalau ade daging cincang mesti best.. ;)

      Delete
    2. yups.tambah lagi dgn mozarella cheese..tambah dgn mushroom..perghh...melelh air liur..:)

      Delete
  5. nurul akmal..mengingatkan sy pada seseornag..

    ReplyDelete
  6. Wow, tomato sauce spaghetti! Nampak sedap betul

    ReplyDelete
  7. Tetiba rasa nak ajak Me dating kat Tony Romas..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me boleh ajer.. pasal makan me no. 1.. hehehe

      Delete
  8. datang sini,, jalan-jalan,, nak makan,,, tapi jimat duit,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe boleh ajer.. time kasih sudi singgah..

      Delete
  9. Masa rebus spagetti tue, letak minyak sikit,..Nak sedap, bila dah empuk mee nyer, gaulkan dengan planta sikit.
    Wah, boleh masak tuk akk lain kali kan. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wau.. resipi rahsia ni.. hehehehe time kasih kak.. ;)

      Boleh jer.. hehehe

      Delete
  10. saya kalau buat pun biasa guna daging burger je..hehe...mee spagethi memang kena rebus lama..kadang tu saya biar je lagi lama..biar betul-betul lembut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi rasa kurang sdap sikit kan kalau letak daging burger..

      Delete
  11. tahniah nurul. nurul dah, akak bile ntah .haha~

    ReplyDelete
  12. ni ada daging cincang pastu tabur sikit parmesan cheese sluuurrpppp

    ReplyDelete
  13. grr...baru malam td makan spagetti

    ReplyDelete
  14. DN biasa guna daging cincang. mmg lg sedap. apapun, good job dear... :)

    ReplyDelete
  15. Nurul pandai buat LAKSAM tak ? nak order 5 bungkus...untuk slot HAZMAN VS FOOD la....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pandai.... :(

      amboi sampai lima bungkus tu..

      Delete
  16. tak penah dapat buat spageti sendiri.. selalu dah dapat makan yg hubby masak

    ReplyDelete
  17. wah..menariknya..tapi tu la.lenkali baca arahan betul2..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat menarik.. hehehe beres bosss.. ;)

      Delete
  18. Spaghetti original kalau betul tidak boleh ditelan kerana masam sebab mengunakan pes tomato. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ker.. satu info yg bagus untuk nurul.. ;)

      Delete
  19. Takpe, lepas ni boelh try buat lagi ye, jangan mengalah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti buat lagi.. tima kasih.. ;)

      Delete
  20. sedapnya.......kak sha suka taruk cendawan butang! kak sha guna minyak bijan ..letak sikit kat spagetti yg direbus tu, utk elak melekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnyerr cendawan.. lagi info nurul dapat.. tima kasih kak sha..;)

      Delete
  21. Nice :) by the way follow you here xoxo
    follow back okes......xoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks follow & singgah blog kita.. ;)

      Delete
  22. haaa..pandainye..letak chicken ball or meatball lg walllaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedaaaapnyer.. Ni simple jer Diah.. ;)

      Delete
  23. Antara makanan kegemaran jugak la spaigeti ni.. ehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan... Nurul x de lah kegemaran sgt.. cuma terasa nak makan jer.. ;)

      Delete
  24. your post is nice.. :)
    keep share yaa, ^^
    di tunggu postingan-postingan yang lainnya..

    jangan lupa juga kunjungi website dunia bola kami..
    terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  25. postingan yang sangat menarik :)
    sangat bermanfaat.. ^_^
    keep posting yaa..

    ingin barang bekas lebih bermanfaat ?
    kunjungi website kami, dan mari kita beramal bersama.. :)

    ReplyDelete
  26. wah..spagetti beef!!! sedap sangat..lepas ni ley buat spagetti cabonara lak..nak rasa sikit kak..hehe

    ReplyDelete
  27. ish.....makanan lagi...saya lapar....=p

    ReplyDelete